Simon Fraser University

15
Dec

Simon Fraser University

PDF Case Study
Burnaby, British Columbia
CHALLENGE: Brighter light levels without glare that could cause sun spots and adversely impact the vision of spectators or players; lighting controls.
SAVINGS: 68% energy savings; an estimated $12,000 per year.
OUTCOME: Player and spectator confort; 650 lux average light levels.

SITE DESCRIPTION
Simon Fraser University has become one of British Columbia’s leading universities, with 30,000 students across three campuses: Burnaby’s main campus, downtown Vancouver, and Surrey. The Burnaby main campus boasts high-end athletics facilities, namely the Central Gymnasium, that play host to competitive spectator events. The Central Gymnasium is 13,500 ft2, comprising 2 basketball courts, 3 volleyball courts, and 10 badminton courts. Seating capacity is 700. The gym was lit with 29 1000-watt metal halide high bays. Floor-to-ceiling windows spanning one side of the gym provided ample natural light during the daytime.

PRIMARY CHALLENGE
The University wanted to increase the light levels in the Central Gymnasium to an average of 550 lux. In addition, it was very important that the chosen light fixtures were glare-free so as not to impair the vision of athletes or spectators during games or other recreational activities.

PROCESS
PVL Projects worked closely with the Facilities Department at the University and their Electrical Engineer. PVL Projects sourced a completely indirect light fixture: the LEDs shine towards the back of the fixture where the light was reflected down, rather than directly lighting downwards. The University had their own electricians, so preferred to install the fixtures internally. The LED fixtures were dimmable, so PVL recommended the University install dimming, occupancy, and daylight harvesting controls to see a further increase in energy savings up to 90%.